Zpátky

 

 

 

 

 

Beleše - do formy Belešník

3 vejce

¼ sladké smetany nebo dobrého mléka

3 lžíce rozpuštěného másla

troška soli

tolik mouky, aby vzniklo řídké těsto

 

 

 Vypracujeme těsto, které nemícháme dlouho – jen co se spojí mouka s ostatním.

Belešník zahřejeme, vymažeme máslem a plníme těstem do poloviny. Pečeme ve vyhřáté troubě do růžova.

 

Vánočka z formy

1000 g polohrubé mouky

200 g másla

700 ml mléka

10 lžic  cukru

2 vanilkové cukry

2 kávové lžičky sušeného droždí

50 g hrozinek

 

 

Vypracujeme těsto, vmícháme hrozinky a necháme vykynout. Těsto vložíme do vymazané formy na vánočku a necháme opět kynout. Upečeme. Během pečení můžeme formu zakrýt alobalem.

 

 

Bagety z bezlepkové mouky

320 g bezlepkové mouky

80 g pohankové mouky

25 g kvasnic

400 ml mléka

1 lžíce cukru

1 lžička soli

3 lžíce oleje

směs semínek cca 3 lžíce

Z trochy vlažného mléka, cukru a kvasnic připravíme kvásek. Mouky smícháme se solí, semínky, přidáme olej, vykynutý kvásek a vyšleháme v mixéru řidší těsto (asi jako hustá smetana). Těsto rozdělíme do forem na bagety (na dno je možné předem dát např. semínka, mák, hrubou sůl apod.) a necháme přikryté na teple kynou cca 20 – 30 min. Vykynuté těsto dáme do rozehřáté trouby (180 – 190 ºC) a upečeme (cca 30 min). Po upečení lze překrýt vlhkou utěrkou pro změknutí.

 

Mazanec

450 g polohrubé mouky100 g másla

100 g  cukru

100 g cukru

2-3 žloutky

30 g kvasnic

sůl

citrónová kůra

2 dl mléka

50 g hrozinek

špetka muškátového květu

 

Vypracujeme tužší těsto, vmícháme hrozinky a necháme vykynout. Těsto rozdělíme na 2 díly a uděláme bochánky. Vložíme je na dobře vymazaný plech a necháme opět kynout. Pak mazance potřeme rozšlehaným vejcem a uprostřed mělce nakrojíme křížek. Povrch můžeme posypat loupanými krájenými mandlemi. Upečeme.

 

 

Biskupský chlebíček z Vídně

5 žloutků

160 g cukru

170 g hrubé mouky

120 g tuku

sníh z 5 bílků

hrozinky, kandované ovoce, sekané ořechy, pomerančová kůra

 

Žloutky utřeme s polovinou cukru. Ušleháme tuhý sníh z bílků, zašleháme druhou polovinu cukru, přimícháme ostatní přísady a nakonec měkký tuk. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané formy a pečeme ve vyhřáté troubě.

 

 

Bábovka výtečná

3 žloutky

120 g cukru

citrónová kůra

1 lžíce citrónové šťávy

100 g bramborové mouky

1 kávová lžička prášku do pečiva

sníh ze 3 bílků

 

Žloutky třeme s cukrem nejméně půl hodiny. Přidáme postupně ostatní přísady a nakonec sníh z  bílků. Těsto dáme do vymazané a vysypané formy a ihned pečeme ve vyhřáté troubě.

 

 

Bábovka kynutá s makovou náplní

500 g polohrubé mouky

100 g másla

60 g cukru

2 žloutky

25 g droždí

1/4 l mléka

sůl

vanilinový cukr na posypání

 

Nádivka :

100 g máku

1/4 l mléka

10 g másla

20 g cukru

strouhaný perník, citrónová kůra, skořice, rum

 

Utřeme máslo s cukrem a žloutky, přimícháme sůl, vykynutý kvásek z droždí, 1 lžičku cukru, 2 lžíce mouky a část vlažného mléka, prosetou mouku a zbylé mléko. Zaděláme těsto jako na buchty a necháme na teplém místě vykynout.

Mák umeleme a uvaříme v mléce, přidáme cukr, citrónovou kůru, trochu rumu, skořici a zahustíme strouhaným perníkem. Vykynuté těsto vyválíme na obdélník asi 1,5 cm silný, potřeme ho připravenou nádivkou, svineme a vložíme do vymaštěné a jemnou strouhankou vysypané formy. Necháme ještě nejméně 1/2 hodiny kynout, na povrchu potřeme rozpuštěným tukem a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Necháme chvíli prochladnout, vyklopíme a posypeme vanilinovým cukrem. 

 

 

Velikonoční beránek

100 g polohrubé mouky

5 vajec

3 lžíce horké vody

160 g jemného krystalového cukru

50 g solamylu

1 lžička kypřícího prášku

tuk na vymazání formy

hrozinky na zdobení

 

Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně přidáme 2/3 cukru. Žloutky ušleháme s horkou vodou do pěny. Potom postupně vmícháme do sněhové hmoty prosátou mouku se solamylem a práškem do pečiva, zbylý cukr a žloutkovou pěnu. Formu na beránka důkladně vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a v předehřáté troubě upečeme asi při 180 st celsia. Po vychladnutí beránka opatrně vyklopíme, z hrozinek uděláme oči a pocukrujeme. Kolem krku můžeme uvázat červenou mašli.

 

Dorta ořechová

3 žloutky

150 g cukru

2 lžíce kakaa

sníh z 5 bílků a 1 lžíce cukru

70 g strouhaných ořechů

2 větší jablka

50 g dětské krupice

1 malá lžička prášku do pečiva

marmeláda na potření

smetana ke šlehání na zdobení

 

Jablka nastrouháme na jemném struhadle, přimícháme krupici s práškem do pečiva a necháme odležet. Zatím utřeme žloutky s cukrem a kakaem, přidáme tuhý sníh z bílků a ořechy. Obě směsi spojíme a pomalu pečeme ve vymazané a vysypané formě. Vychladlý dort rozřízneme a naplníme dobrou marmeládou. Povrch zdobíme ušlehanou smetanou.

 

 

Buchta levná

500 g mouky

50 g másla

lžíce cukru

2 vejce

1/4 l mléka

citrónová kůra

špetka muškátového květu

1 prášek do pečiva

sůl

 

Zaděláme těsto a nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Hotovou buchtu pocukrujeme. 

 

 

Zpátky