Beleše - do formy Belešník 3 vejce ¼ sladké smetany nebo dobrého mléka 3 lžíce rozpuštěného másla troška soli tolik mouky, aby vzniklo řídké těsto
Vypracujeme těsto, které nemícháme dlouho – jen co se spojí mouka s ostatním. Belešník zahřejeme, vymažeme máslem a plníme těstem do poloviny. Pečeme ve vyhřáté troubě do růžova.
Vánočka z formy 1000 g polohrubé mouky 200 g másla 700 ml mléka 10 lžic cukru 2 vanilkové cukry 2 kávové lžičky sušeného droždí 50 g hrozinek
Vypracujeme těsto, vmícháme hrozinky a necháme vykynout. Těsto vložíme do vymazané formy na vánočku a necháme opět kynout. Upečeme. Během pečení můžeme formu zakrýt alobalem.
Bagety z bezlepkové mouky 320 g bezlepkové mouky 80 g pohankové mouky 25 g kvasnic 400 ml mléka 1 lžíce cukru 1 lžička soli 3 lžíce oleje směs semínek cca 3 lžíce Z trochy vlažného mléka, cukru a kvasnic připravíme kvásek. Mouky smícháme se solí, semínky, přidáme olej, vykynutý kvásek a vyšleháme v mixéru řidší těsto (asi jako hustá smetana). Těsto rozdělíme do forem na bagety (na dno je možné předem dát např. semínka, mák, hrubou sůl apod.) a necháme přikryté na teple kynou cca 20 – 30 min. Vykynuté těsto dáme do rozehřáté trouby (180 – 190 ºC) a upečeme (cca 30 min). Po upečení lze překrýt vlhkou utěrkou pro změknutí.
Mazanec 450 g polohrubé mouky100 g másla 100 g cukru 100 g cukru 2-3 žloutky 30 g kvasnic sůl citrónová kůra 2 dl mléka 50 g hrozinek špetka muškátového květu
Vypracujeme tužší těsto, vmícháme hrozinky a necháme vykynout. Těsto rozdělíme na 2 díly a uděláme bochánky. Vložíme je na dobře vymazaný plech a necháme opět kynout. Pak mazance potřeme rozšlehaným vejcem a uprostřed mělce nakrojíme křížek. Povrch můžeme posypat loupanými krájenými mandlemi. Upečeme.
Biskupský chlebíček z Vídně 5 žloutků 160 g cukru 170 g hrubé mouky 120 g tuku sníh z 5 bílků hrozinky, kandované ovoce, sekané ořechy, pomerančová kůra
Žloutky utřeme s polovinou cukru. Ušleháme tuhý sníh z bílků, zašleháme druhou polovinu cukru, přimícháme ostatní přísady a nakonec měkký tuk. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané formy a pečeme ve vyhřáté troubě.
Bábovka výtečná 3 žloutky 120 g cukru citrónová kůra 1 lžíce citrónové šťávy 100 g bramborové mouky 1 kávová lžička prášku do pečiva sníh ze 3 bílků
Žloutky třeme s cukrem nejméně půl hodiny. Přidáme postupně ostatní přísady a nakonec sníh z bílků. Těsto dáme do vymazané a vysypané formy a ihned pečeme ve vyhřáté troubě.
Bábovka kynutá s makovou náplní 500 g polohrubé mouky 100 g másla 60 g cukru 2 žloutky 25 g droždí 1/4 l mléka sůl vanilinový cukr na posypání
Nádivka : 100 g máku 1/4 l mléka 10 g másla 20 g cukru strouhaný perník, citrónová kůra, skořice, rum
Utřeme máslo s cukrem a žloutky, přimícháme sůl, vykynutý kvásek z droždí, 1 lžičku cukru, 2 lžíce mouky a část vlažného mléka, prosetou mouku a zbylé mléko. Zaděláme těsto jako na buchty a necháme na teplém místě vykynout. Mák umeleme a uvaříme v mléce, přidáme cukr, citrónovou kůru, trochu rumu, skořici a zahustíme strouhaným perníkem. Vykynuté těsto vyválíme na obdélník asi 1,5 cm silný, potřeme ho připravenou nádivkou, svineme a vložíme do vymaštěné a jemnou strouhankou vysypané formy. Necháme ještě nejméně 1/2 hodiny kynout, na povrchu potřeme rozpuštěným tukem a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Necháme chvíli prochladnout, vyklopíme a posypeme vanilinovým cukrem.
Velikonoční beránek 100 g polohrubé mouky 5 vajec 3 lžíce horké vody 160 g jemného krystalového cukru 50 g solamylu 1 lžička kypřícího prášku tuk na vymazání formy hrozinky na zdobení
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně přidáme 2/3 cukru. Žloutky ušleháme s horkou vodou do pěny. Potom postupně vmícháme do sněhové hmoty prosátou mouku se solamylem a práškem do pečiva, zbylý cukr a žloutkovou pěnu. Formu na beránka důkladně vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a v předehřáté troubě upečeme asi při 180 st celsia. Po vychladnutí beránka opatrně vyklopíme, z hrozinek uděláme oči a pocukrujeme. Kolem krku můžeme uvázat červenou mašli.
Dorta ořechová 3 žloutky 150 g cukru 2 lžíce kakaa sníh z 5 bílků a 1 lžíce cukru 70 g strouhaných ořechů 2 větší jablka 50 g dětské krupice 1 malá lžička prášku do pečiva marmeláda na potření smetana ke šlehání na zdobení
Jablka nastrouháme na jemném struhadle, přimícháme krupici s práškem do pečiva a necháme odležet. Zatím utřeme žloutky s cukrem a kakaem, přidáme tuhý sníh z bílků a ořechy. Obě směsi spojíme a pomalu pečeme ve vymazané a vysypané formě. Vychladlý dort rozřízneme a naplníme dobrou marmeládou. Povrch zdobíme ušlehanou smetanou.
Buchta levná 500 g mouky 50 g másla lžíce cukru 2 vejce 1/4 l mléka citrónová kůra špetka muškátového květu 1 prášek do pečiva sůl
Zaděláme těsto a nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Hotovou buchtu pocukrujeme.
|